maanantai 27. huhtikuuta 2015

Piratismin puolesta

Tekijänoikeusmafiat Teosto ja TTVK ovat vahvasti olleet kampanjoimassa piratismia vastaan, mutta heidän keinonsa ovat olleet tiedonsaantivapauden vastaisia, esimerkiksi oikeuden päätöksestä Elisa, DNA ja TeliaSonera velvoitettiin estämään asiakkailtaan pääsy www.piratebay.se domainiin. Tämä on vastoin tiedonsaantivapautta, sillä jokaisella tulee olla oikeus selata internetiä kenenkään sensuroimatta. Pitää toki paikkansa, että Pirate Baystä löytyy torrentteja joilla voi ladata tekijänoikeuden alaista materiaalia, mutta mielestäni näiden tiedostojen lisääjät palveluun ovat syyllisiä. En siis pidä Pirate Bayn perustajia syyllisinä mihinkään, vaikka heidät Yhdysvaltain painostuksesta tuomittiinkin Ruotsissa näytösoikeudenkäynnissä rikollisiksi.

Samalla perusteella, jolla Pirate Bay estettiin voitaisiin samalla estää Dailymotion, YouTube, Twitter, Facebook ja useita muita sivuja. Ykkösten ja nollien lataaminen ei ole niin kamalaa, että poliisin resursseja kannattaa tuhlata, olisi järkevämpää ottaa ensin kiinni vaikka ne Helsingin pyörävarkaat, he sentään varastavat oikeasti jotain. Ohjelmisto/tiedostopiratismi kun ei ole varastamista vaan taiteen jakamista kulttuurista nauttiville.

Nykyisen tekijänoikeuslain vuoden 2006 alusta (ns. Lex Karpela) mukaan on laitonta julkisesti kertoa ohjeita, kuinka kiertää esimerkiksi Blu-ray levyn kopiointisuojaus, mutta lain mukaan on laillista julkaista pomminteko-ohjeita. Nykyinen laki kieltää lataamasta esimerkiksi mp3monkey.net sivustolta Daruden kappaleita, seuraamuksena voi olla korvausvastuu, mutta tiettävästi ketään ei vielä ole siitä tuomittu. (Laillista kuitenkin on ladata YouTube downloaderilla esimerkiksi VEVO:n kanavalle upattuja kappaleita, koska tällöin kyseessä on laillinen lähde) Lataaminen lähteestä riippumatta tulisi olla laillista ja niitä voitaisiin rangaista kohtuudella jotka laittavat esimerkiksi musiikkikappaleen tai elokuvan julkisesti ladattavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti